GDPR Nariadenie

10. 10. 2022

GDPR vzdelávanie – hľadáte informácie?

GDPR vzdelávanie – hľadáte informácie?

Vzdelávanie v oblasti ochrany osobných údajov môže byť náročné. Hľadanie odpovedí na často odborné otázky, nie je jednoduché. Pripájame pár tipov, kde nájsť pre GDPR vzdelávanie a odpovede na otázky v slovenskom jazyku.

Témy a otázky v oblasti ochrany osobných údajov sú zväčša právne. Vyžadujú si komplexné poznatky o problematike. Sú však aj otázky, ktoré sú ustálené a na ktoré nájsť odpovede nie je jadrová fyzika.

GDPR vzdelávanie na Slovensku

Ochrana osobných údajov je zväčša „doplnkový“ predmet na právnických fakultách vysokých škôl. Odpovede na otázky v rámci ochrany osobných údajov však hľadajú podnikatelia, HR pracovníci, mzdári, účtovníci, bezpečnostní technici, tvorcovia webových stránok… A mohli by sme pokračovať.

Kde hľadať informácie k GDPR?

GDPR články

Relevantné zdroje ponúkajú často odborníci GDPR z praxe, najmä špecializované portály. Kvalitne spracované informácie nájdete napríklad na portáloch epravo.sk, epi.sk, podnikatelskecentrum.sk. Treba si však informácie selektovať a využívať najmä články, ktoré uvádzajú zdroje.

Hodnotné informácie pripravujú aj advokáti a advokátske kancelárie. Tie, ktoré sa na tému špecializujú zväčša riešia odbornejšie otázky. Medzi tie, ktoré zdieľajú know-how patria napríklad DAGITAL LEGAL, SEMANČÍN & PARTNERS. Oplatí sa sledovať ich profily na LinkedIn, aj profily ich advokátov.

Vzdelávame a informácie poskytujeme aj u nás v securion. Napísali sme vyše 80 článkov, ktoré nájdete na našom webe.

Ako zdroj informácií by mal slúžiť aj Úrad na ochranu osobných údajov. Jeho činnosť je však obmedzená, keďže dlhodobo nemá „šéfa“ a pohlcuje ho agenda.

GDPR vzdelávanie – Video-školenia a podcasty

Video-školenia sú často platené. Väčšinou ich firmy, ktoré poskytujú služby v oblasti ochrany osobných údajov, využívajú na školenia oprávnených osôb. Video-školenia nájdete napríklad na epi.sk.

Ani v tomto smere nezaháľame a na našom YouTube k ochrane osobných údajov je už takmer 20 bezplatných video-školení, ktoré sa venujú témam – čo vyžaduje GDPR, aké sú povinnosti v oblasti ochrany osobných údajov, ako postupovať v prípade porušenia, ako riešiť kamerové systémy a testy proporcionality. Nájdete aj rozhovory na témy GDPR v marketingu, GDPR a súhlas so spracovaním osobných údajov alebo ako riešiť fotografie.

K dispozícii máme aj podcasty GDPR

Skupiny na sociálnych sieťach

Aj na sociálnych sieťach nájdete skupiny, kde môžete priamo položiť otázku a diskutovať s členmi skupiny. Medzi také patrí skupina GDPR na Slovensku, ktorú nájdete na Facebooku.

Konferencie a kluby

Odborné informácie nájdete aj na konferenciách, ktoré sú tiež platené. Riešia často odbornejšie otázky a smerovanie ochrany osobných údajov. To platí aj pre kluby pre zodpovedné osoby, asociácie a pod.

Na Slovensku máme napríklad DPO klub, kde sú najmä zodpovedné osoby pre GDPR.

Vzdelávajte sa a chráňte osobné údaje

Na obsahu pre vzdelávanie sme u nás v securion pracovali stovky hodín tak, aby mal zrozumiteľnú podobu a formu. Sú však otázky, ktoré nájdete u odporúčaných a prípadne aj iných odborných portáloch. Ak ste jazykovo zdatný, nájdete oveľa širšiu paletu informácií a tam sú možnosti neobmedzené – od zahraničných portálov, advokátov, ale aj rozsiahla činnosť úradov na ochranu osobných údajov v rámci EÚ alebo SDEÚ je plne k dispozícii.

Vo všeobecnosti treba byť v „internetovom“ svete obozretný a hľadať k obsahu zdroje, preverovať si otázky viacerými smermi. Odporúčané zdroje sú nami overené a sledujeme ich aj my.

Tak čo, idete sa vzdelávať? Budeme radi :). V prípade, že potrebujete pozdvihnúť povedomie vašich zamestnancov o GDPR, poskytujeme školenie GDPR pre firmy, na ktoré prihliadajú aj kontrolné orgány.

prevencia-skolenia-gdpr-securion

 

 

Pomáhame firmám plniť legislatívne povinnosti tak, aby ste boli vy a vaši zamestnanci chránení.

Môže Vás zaujímať

GDPR E-book

E-book vam poslúži ako praktický nástroj pre vylepšenie už nastavených procesov a pomôže prehĺbiť znalosti v oblasti GDPR a ochrany osobných údajov.

questionnaire

Dostaňte osobné údaje pod kontrolu so securion.

Stiahnuť E-book icon

potrebujete poradiť?

Pomáhame firmám plniť legislatívne povinnosti .

Na všetky vaše otázky vám radi odpovieme e-mailom, telefonicky alebo na osobnom stretnutí.

    Vaše osobné údaje spracúvame za účelom vybavenia dopytu. Viac sa dočítate v sekcii Privacy Policy.